Εθισμός στις οθόνες
Η τεχνολογία πλέον αποτελεί μεγάλο μέρος της καθημερινότητας μας.
Τι γίνεται όμως όταν γίνεται κατάχρηση από τα παιδιά;
Η πολύωρη χρήση της οθόνης μπορεί να καταστρέψει τη δημιουργικότητα και την φαντασία των παιδιών καθώς και άλλες δεξιότητες σημαντικές για την ανάπτυξη του εγκεφάλου τους.
Πολλοί γονείς συχνά ρωτούν για τρόπους αποφυγής των παιδιών από τις οθόνες.
Η απάντηση είναι «ΠΑΝ ΜΕΤΡΟΝ ΑΡΙΣΤΟΝ». Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορούμε να αποφύγουμε τελείως την τεχνολογία από την ζωή των παιδιών.
Πως θα το εφαρμόσουμε;
Κατά αρχάς είναι σημαντικό να οριοθετήσουμε την χρήση της τεχνολογίας και συγκεκριμένα των κινητών τηλεφώνων και των tablet. Κάνουμε ένα συμβούλιο με τα παιδιά μας (αν το επιτρέπει η ηλικία, συνήθως άνω των 3 ετών), και αποφασίζουμε ποιες ώρες της ημέρας προτιμούν να χρησιμοποιούν το tablet. Για παράδειγμα, μετά το βραδινό μπάνιο ή μετά το πρωινό ξύπνημα ή μετά το μεσημεριανό φαγητό. Είναι σημαντικό να ακούμε και την άποψη των παιδιών μας.
Αν το παιδί μας είναι πιο μικρό, τότε κρίνουμε από μόνοι μας την ώρα της μέρας που θα επιτρέπεται να χρησιμοποιήσουμε το tablet ή το κινητό τηλέφωνο.
Αφού αποφασίσουμε ποια ώρα της μέρας επιθυμούμε να χρησιμοποιήσουμε τις οθόνες μας, ήρθε η στιγμή να οριοθετήσουμε το χρονικό διάστημα.
Πόση ώρα μπορεί το παιδί μου να παρακολουθεί τηλεόραση ή να παίζει παιχνίδια στο κινητό ή στο tablet;
- Μέχρι 2 ετών καθόλου.
- Από 3 έως 5 ετών 1 ώρα (καλύτερα να μοιράσουμε την ώρα σε 3 εικοσάλεπτα ή 2 μισάωρα τη μέρα)
Καλό θα ήταν να χρησιμοποιούμε ένα χρονόμετρο με αντίστροφη μέτρηση ή ένα ξυπνητήρι για να ενημερώνονται τα παιδιά ότι ο χρόνος τους έχει λήξει.
Τέλος, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι σαν γονείς αποτελούμε πρότυπο για τα παιδιά μας και σαφώς δεν μπορούμε να χρησιμοποιούμε ώρες ατελείωτες το κινητό μας τηλέφωνο (εκτός αν πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε τον υπολογιστή μας για δουλειά-που καλό θα ήταν να ενημερώνονται τα παιδιά για τον λόγο της χρήσης του).