Εκπαίδευση τουαλέτας!!
Η εκπαίδευση για την χρήση της τουαλέτας είναι ένα μεγάλο βήμα, τόσο για τους γονείς όσο και για τα παιδιά! Το κλειδί για την επιτυχία είναι η υπομονή και η επιλογή της σωστής χρονικής στιγμής.
Σημειώστε ότι, για να επιτύχετε την εκπαίδευση τουαλέτας, το παιδί πρέπει να είναι έτοιμο τόσο βιολογικά όσο και συναισθηματικά.
Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για την εκπαίδευση τουαλέτας;
Το σίγουρο είναι ότι δεν υπάρχει «κατάλληλη ηλικία» . Το κάθε παιδί έχει τον δικό του ρυθμό ανάπτυξης και πρέπει να είναι σεβαστό από τους γονείς.
Σημαντικό είναι επίσης να γνωρίζεται ότι η εκπαίδευση για τη χρήση της τουαλέτας δεν πρέπει να συνοδεύεται από άλλες αλλαγές στη ζωή του παιδιού, όπως για παράδειγμα, αλλαγή σπιτιού, διακοπή πιπίλας, έναρξη νηπιαγωγείου κ.ο.κ.
Ενδείξεις ότι το παιδί είναι έτοιμο να ξεκινήσει εκπαίδευση τουαλέτας:
- Η πάνα του παραμένει στεγνή για περισσότερες από δύο ώρες (αυτό δείχνει ότι έχει αρχίσει να αποκτά ως ένα βαθμό τον έλεγχο της κύστης του), ενώ συχνά είναι στεγνή και όταν ξυπνάτε από τον μεσημεριανό ύπνο.
- Έχει συνείδηση πότε κάνει κακά ή πιπί. Αυτό ίσως το εκδηλώνει μένοντας πολύ ήσυχο και δείχνοντας σημάδια συγκέντρωσης, η αλλιώς μπορεί να δείχνει την πάνα του και να λέει «κακά» ή «πιπί» αφού τα έχει κάνει.
- Κατανοεί και υπακούει σε κάποιες απλές εντολές όπως για παράδειγμα «βάλε το παιχνίδι σου στο κουτί» ή «πήγαινε να φέρεις την κόκκινη μπάλα».
- Δείχνει προθυμία να βοηθά στο βγάλσιμο των ρούχων, των παπουτσιών, των καλτσών και των εσωρούχων του.
- Μπορεί να δείξει με το χέρι του διάφορα μέρη του σώματός του όταν του τα κατονομάζετε.
- Έχει την ικανότητα να κάθεται ήσυχο παίζοντας μόνο του ή να συγκεντρώνεται για 5-10 λεπτά σε ένα παιχνίδι, βιβλίο ή ταινία.
ΤΟ ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΤΕ ΝΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΕΤΕ ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΗ ΕΤΟΙΜΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΣΕ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ, ΚΑΘΩΣ ΝΑ ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΕΙ ΤΟΣΟ ΤΟ ΙΔΙΟ ΟΣΟ ΚΑΙ ΕΣΑΣ.
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΚΟ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΗΛΙΚΙΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΠΟ ΤΗΝ «ΙΔΑΝΙΚΗ».
Στάδια εκπαίδευσης τουαλέτας:
1ο στάδιο: Το πρώτο βήμα είναι να το πηγαίνεται στο μπάνιο συχνά και να το ενθαρρύνεται να καθίσει στην τουαλέτα. Δεν χρειάζεται ακόμα να αφαιρέσεται την πάνα.
2ο στάδιο: Το δεύτερο βήμα είναι το παιδί να βάλει εσώρουχο. Αφήστε το παιδί σας να διαλέξει μόνο του καινούρια εσώρουχα που να του αρέσουν, έτσι ώστε να νιώσει ενθουσιασμό για το νέο αυτό ξεκίνημα στην ανάπτυξη του.
Τι γίνεται όμως όταν βρίσκεστε εκτός σπιτιού;
Οι περισσότεροι γονείς, πέφτουν στην παγίδα και φοράνε πάνα στο παιδί τους. Μην υποκύψετε στον πειρασμό, γιατί αυτό θα δημιουργήσει σύγχυση στο παιδί σας. Διαπιστώθηκε ότι η μετάβαση από πάνα σε βρακάκι και το αντίθετο, αποτελεί από τις κυριότερες αιτίες που σε κάποιους γονείς η εκπαίδευση τουαλέτας παίρνει τόσο πολύ χρόνο.
Μερικές συμβουλές που θα σας φανούν χρήσιμες:
- Τις πρώτες μέρες καλό θα ήταν να παίρνετε μαζί σας μερικές αλλαξιές ρούχων και εσωρούχων, καθώς και μια σακούλα για να βάζετε τα βρεγμένα.
- Πριν βγείτε από το σπίτι, πηγαίνετε το παιδί σας στην τουαλέτα.
- Στο αυτοκίνητο μπορείτε να τοποθετήσετε στο καθισματάκι του ειδικά υποσέντονα.
Καλή επιτυχία!!