Τι Εμποδίζει τα Παιδιά να Δοκιμάζουν Νέες Τροφές και Πώς το Αντιμετωπίζουμε
Έχετε κουραστεί να τρέχετε πίσω από το παιδί σας, παρακαλώντας το να δοκιμάσει έστω μια κουταλιά από το φαγητό κι εκείνο πεισμώνει ακόμη περισσότερο; Πολλές φορές η αντίδραση του παιδιού κρίνεται δικαιολογημένη, μιας και σχετίζεται με τον φόβο κατανάλωσης ενός τροφίμου που μπορεί να είναι επικίνδυνο για την υγεία του. Αυτό το φαινόμενο, ο φόβος δηλαδή προς καθετί νέο ως τροφή, ονομάζεται νεοφοβία. Η νεοφοβία αναπτύσσεται μετά τη βρεφική ηλικία κι εξασθενεί με την πάροδο του χρόνου. Αντί να θυμώνετε με το παιδί σας και την επιμονή του να αποφεύγει τις νέες διατροφικές σας επιλογές, υπάρχουν πρακτικές λύσεις για να ακολουθήσετε:
- Το σημαντικότερο όλων είναι να μην παραδώσετε τα όπλα έτσι εύκολα. Ακόμη κι αν περάσουν δύο ή και τρεις ημέρες και το παιδί αρνείται να καταναλώσει το νέο τρόφιμο που του παρουσιάσατε, είναι απαραίτητο να επιμείνετε. Σερβίρετε μια μικρή ποσότητα σαν συνοδευτικό, μαζί με το κυρίως γεύμα του. Σιγά σιγά θα συνηθίσει στην παρουσία του νέου τροφίμου και κάποια στιγμή (ίσως και μετά από μία εβδομάδα) θα το δοκιμάσει.
- Είναι εξαιρετικής σημασίας η αντιμετώπιση που έχετε εσείς απέναντι στο τρόφιμο που εισαγάγατε στο διαιτολόγιο του παιδιού. Με άλλα λόγια, δεν μπορείτε να έχετε την απαίτηση από το παιδί σας να δοκιμάζει νέες γεύσεις που εσείς δεν έχετε δοκιμάσει ποτέ. Ως γονείς, λειτουργείτε παραδειγματικά κι έτσι θα πρέπει να αποδεικνύεται πως είστε θετικό πρότυπο για τα παιδιά σας.
- Πειραματιστείτε με καινούριες συνταγές και βάλτε όλες τις αισθήσεις στο παιχνίδι. Είναι προτιμότερο να ξοδέψετε λίγο περισσότερο χρόνο στη διακόσμηση του πιάτου, από το να μαζέψετε γεμάτα πιάτα στο τέλος του γεύματος. Κρύψτε τα λαχανικά μέσα σε νόστιμα σάντουιτς και προσθέστε χρώμα στις σαλάτες. Φτιάξτε ζωάκια κι αστείες φατσούλες με το φαγητό κι αφήστε τα παιδιά να τα εξερευνήσουν.
- Επιβραβεύστε κάθε προσπάθεια του παιδιού να δοκιμάσει ένα νέο τρόφιμο, ακόμη κι αν αυτή η προσπάθεια δεν στέφεται από επιτυχία. Ακόμη κι αν τσιμπήσει με την άκρη του κουταλιού από τον πουρέ που ετοιμάσατε με γλυκοπατάτες, πείτε μπράβο στο παιδί. Την επόμενη φορά είναι σίγουρο πως θα προσπαθήσει ακόμη περισσότερο!
- Μπείτε στη θέση τους! Θυμηθείτε πώς αισθανθήκατε όταν βρεθήκατε σε ένα δείπνο με φαγητά που δε γνωρίζατε. Σκεφτείτε πόσο ανασφαλείς θα νιώθατε, τρώγοντας μια μπουκιά από τροφές που δε γνωρίζετε γευστικά καθόλου. Με αυτόν τον τρόπο και με δεδομένο πως πολλές νέες τροφές δεν είναι ιδιαίτερα γευστικές, μπορείτε να κατανοήσετε τι σκέφτεται και τι αισθάνεται το παιδί.
Με το πέρασμα του χρόνου, τα παιδιά απελευθερώνονται από τη νεοφοβία και γίνονται πολύ πιο δεκτικά στις νέες γεύσεις. Επομένως, κάνουμε υπομονή και χρησιμοποιούμε μεθοδικότητα στην προσπάθειά μας να τα πείσουμε να διευρύνουν τους γευστικούς τους ορίζοντες!
Άννα Κορτέση
Διαιτιολόγος & Κλινικός Διατροφολόγος
www.annacortesi.com